Kulinaria

Złociste tofu na smaczny i zdrowy lunch

Złociste tofu na smaczny i zdrowy lunch

Ten chiński przysmak znajdziecie u każdego, kto stosuje dietę wegetariańską. Dostępny jest w sieci wielu sklepów, na półka wraz z innymi artykułami diety roślinnej lub bezmięsnej.

Można przyrządzić je na wiele sposobów a tym samym wypróbować w różnych formach i potrawach: od kruszonego tofu w jajecznicy (lub tofucznicy) po plastry tofu położone na kanapce z warzywami. Powinni go unikać osoby uczulone na soję – jeśli nie należysz do tej grupy, wypróbuj ten przepis.

Które tofu wybrać?

Sklepy oferują nam kilka rodzajów tofu. Czyste – to, to któremu my nadajemy główny smak. Dostępne jest również marynowane, wędzone oraz z dużą ilością tymianku.

Warto wypróbować wszystkie rodzaje to wielu potraw w wielu formach. Być może do makaronu bardziej zasmakuje to wędzone, a na chleb chętniej położysz sobie to z tymiankiem niż czyste, równie dobre.

Zdrowe zalety tofu

Tofu to nie tylko elastyczny składnik potraw, ale również zdrowy zamiennik białka w diecie. Na 100g tofu ma aż 10g. Poza tym doskonale uzupełnia zapotrzebowanie na węglowodany.

Jest również źródłem błonnika tak ważnego składnika odżywczego dla naszego układu trawiennego. Z tofu pozyskamy w naszej diecie również witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i cynk.

Tutaj znajdziesz szybkie przepisy na zdrowe potrawy z tofu, a także wiele artykułów o dietach i odchudzaniu.

Tofu w tortilli – jak przygotować?

Wiemy, że tofu jest zdrowe, różnorodne i elastyczne, ale jak je przyrządzić i z czym jeść? Najlepiej podać je z każdym z daniem, z którym podalibyśmy produkty mięsne. Proponujemy zdrowy przepis, pełen warzyw, błonnika i białka na toritille z tofu.

Składniki na jedną porcję lunchową tofu w tortilli

  • pełnoziarnisty placek tortilli
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • czerwona fasola
  • papryka
  • sałata lodowa (może być również szpinak lub rukola)
  • pomidor
  • ogórek

Przygotuj również przyprawy (sól, kurkumę i jeśli lubisz: curry).

Przygotowanie tofu w tortilli

  1. Kroimy tofu w większą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek do przyrumienienia. Dodajemy sól, kurkumę.
  2. Kiedy nasze tofu się smaży, szykujemy sos czosnkowy z jogurtu oraz czosnku.
  3. Przygotowujemy warzywa: paprykę, ogórka warto pokroić w paski. Szykujemy odsączoną fasolę, umytą sałatę i plastry pomidora.
  4. Rozkładamy placek tortilli, smarujemy sosem. Następnie nakładamy odpowiedni sałatę, tofu i układamy resztę warzyw na środku naszego placka.

Porada: Po zwinięciu podsmażamy kilka minut na patelni, aby nasze zwinięcie się przypiekło i samo nie rozwinęło. Kroimy na pół i wkłady do naszego lunch owego pudełka. Twój zdrowy lunch jest gotowy!