Wszyscy wiemy, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale nie zawsze mamy czas na ugotowanie czegoś pysznego i pożywnego z rana.
Co ważne przygotowanie wielu z pożywnych śniadań zajmuje mniej niż pięć minut i zawiera pięć lub mniej składników.
Jak przygotować zdrowe, pożywne śniadanie?
Szybka i pożywna kombinacja jaj i warzyw, może być fajnym początkiem dnia. nasza propozycja to jajka na grzance z marynowanymi warzywami i marynowaną fetą. Wszystko poza grzankami można zrobić z wyprzedzeniem, a każdy dzień tygodnia może zacząć się tak kolorowo.
Składniki potrzebne do przygotowania śniadania
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 200 ml octu ryżowego
- 400 g posiekanych chrupiących, sezonowych warzyw, takich jak ogórki i rzodkiewki
- 1 słodka cebula, bardzo cienko pokrojona
- 100 g fety pokruszonej lub pokrojonej w kostkę
- szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 4 kromki chleba na zakwasie, opiekane, schłodzone
- 8 sztuk liści sałaty, poszarpanej na kawałki
Przygotowanie śniadania jest proste
- Delikatnie włóż jajka do średniego rondla z wrzącą osoloną wodą i gotuj 6 minut. Obierz i odstaw na bok.
- W międzyczasie zmiksuj cukier, kurkumę, pół szklanki octu, 1 łyżeczkę. sól i pół szklanki wody. Powstałym sosem zalej warzywa i słodką cebulę i odstaw, aż lekko zmiękną i będą marynowane i nabiorą smaku.
- Skrop grzankę oliwą i porwać na duże kawałki. Umieść grzanki w dużej misce z sałatą. Odcedź marynowane warzywa i włóż do miski na grzanki. Dodaj fetę i wymieszaj.
- Całość ułóż na liściach poszarpanej sałaty. Na wierzchu ułóż pokrojone w ćwiartki lub ósemki jajka. Delikatnie wymieszaj całość.
Warzywa do tej prostej i energetycznej sałatki można marynować z wyprzedzeniem . Po kilku dniach w marynacie, warzywa będą jeszcze bardziej smaczne i wyraziste. Więcej interesujących przepisów na pyszne i zdrowe śniadania, obiady i kolacje, znajdziesz w serwisie: https://www.dlasmakosza.pl/.