Ten chiński przysmak znajdziecie u każdego, kto stosuje dietę wegetariańską. Dostępny jest w sieci wielu sklepów, na półka wraz z innymi artykułami diety roślinnej lub bezmięsnej.
Można przyrządzić je na wiele sposobów a tym samym wypróbować w różnych formach i potrawach: od kruszonego tofu w jajecznicy (lub tofucznicy) po plastry tofu położone na kanapce z warzywami. Powinni go unikać osoby uczulone na soję – jeśli nie należysz do tej grupy, wypróbuj ten przepis.
Które tofu wybrać?
Sklepy oferują nam kilka rodzajów tofu. Czyste – to, to któremu my nadajemy główny smak. Dostępne jest również marynowane, wędzone oraz z dużą ilością tymianku.
Warto wypróbować wszystkie rodzaje to wielu potraw w wielu formach. Być może do makaronu bardziej zasmakuje to wędzone, a na chleb chętniej położysz sobie to z tymiankiem niż czyste, równie dobre.
Zdrowe zalety tofu
Tofu to nie tylko elastyczny składnik potraw, ale również zdrowy zamiennik białka w diecie. Na 100g tofu ma aż 10g. Poza tym doskonale uzupełnia zapotrzebowanie na węglowodany.
Jest również źródłem błonnika tak ważnego składnika odżywczego dla naszego układu trawiennego. Z tofu pozyskamy w naszej diecie również witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo i cynk.
Tutaj znajdziesz szybkie przepisy na zdrowe potrawy z tofu, a także wiele artykułów o dietach i odchudzaniu.
Tofu w tortilli – jak przygotować?
Wiemy, że tofu jest zdrowe, różnorodne i elastyczne, ale jak je przyrządzić i z czym jeść? Najlepiej podać je z każdym z daniem, z którym podalibyśmy produkty mięsne. Proponujemy zdrowy przepis, pełen warzyw, błonnika i białka na toritille z tofu.
Składniki na jedną porcję lunchową tofu w tortilli
- pełnoziarnisty placek tortilli
- jogurt naturalny
- czosnek
- oliwa z oliwek
- czerwona fasola
- papryka
- sałata lodowa (może być również szpinak lub rukola)
- pomidor
- ogórek
Przygotuj również przyprawy (sól, kurkumę i jeśli lubisz: curry).
Przygotowanie tofu w tortilli
- Kroimy tofu w większą kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek do przyrumienienia. Dodajemy sól, kurkumę.
- Kiedy nasze tofu się smaży, szykujemy sos czosnkowy z jogurtu oraz czosnku.
- Przygotowujemy warzywa: paprykę, ogórka warto pokroić w paski. Szykujemy odsączoną fasolę, umytą sałatę i plastry pomidora.
- Rozkładamy placek tortilli, smarujemy sosem. Następnie nakładamy odpowiedni sałatę, tofu i układamy resztę warzyw na środku naszego placka.
Porada: Po zwinięciu podsmażamy kilka minut na patelni, aby nasze zwinięcie się przypiekło i samo nie rozwinęło. Kroimy na pół i wkłady do naszego lunch owego pudełka. Twój zdrowy lunch jest gotowy!