GastronomiaKulinaria

Śledzie jako ciekawa przystawka czy treściwe danie obiadowe?

Śledzie jako ciekawa przystawka czy treściwe danie obiadowe?

Śledzie to popularne ryby, które dzięki łatwej dostępności i niskiej cenie mają wielu zwolenników.

Filety śledziowe dają mnóstwo możliwości w kuchni, gdyż można wykorzystać je do zrobienia przystawki, dania obiadowego oraz pysznego śniadania. Śledzie uchodzą za jedną z ryb, którą warto spróbować nad polskim morzem, są również doskonałym źródłem wielu cennych witamin, potasu, jodu, sodu a także żelaza.

Przepisy ze śledziem w roli głównej

Lubisz śledzie ale nie chcesz wiele czasu spędzać w kuchni? Potrzebujesz ciekawy przepis na danie ze śledziem? Poniższe propozycje trafią w kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób.

Śledzie w zalewie pomidorowej

To doskonała propozycja przystawki oraz dodatek śniadaniowy. Przygotowanie należy rozpocząć dzień wcześniej, jednak dzięki marynowaniu mięso ryby jest wyjątkowo kruche i smaczne.

Do przygotowania potrzebujemy:

  • 0,5 kg filetów śledziowych w oleju lub solance,
  • dwie cebule,
  • szklanka ketchupu,
  • pół szklanki wody oraz octu,
  • kilka liści laurowych, łyżeczka ziarenek kolendry, szczypta słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego oraz cukru.

W pierwszym kroku przygotowujemy marynatę. Wodę, ocet, liść laurowy i ziarna kolendry zagotowujemy i do ostudzonego płynu wkładany oczyszczone filety. Całość odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu śledzie odsączamy a na patelni przygotowujemy sos.

Pokrojone w pióra dwie cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Następnie dodajemy ketchup, słodką i ostrą paprykę, pieprz i cukier. Filety kroimy w kostkę i zalewamy gotowym sosem. Całość szczelnie zamykamy w słoiku i odstawiamy do lodówki. Po dwóch godzinach przekąska jest gotowa do podania.

Filety śledziowe w sosie śmietanowym

Potrawa ze śledziem w roli głównej to doskonała propozycja dania obiadowego. Przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu.

Niezbędne produkty:

  • opakowanie śledzi w oleju lub occie,
  • jabłko,
  • cebula,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 200 ml śmietany do zup i sosów.

Uprzednio oczyszczone śledzie kroimy w paski i układamy na półmisku. Groszek odsączamy z zalewy, cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach.

Śledzie z powodzeniem znajdą miejsce w codziennej diecie

Podsumowując, śledzie w wielu różnych wersjach mogą znaleźć się w tygodniowym menu dla całej rodziny. Z powodzeniem zastąpią one mięso i pozwolą w kilka chwil przygotować zdrową i tanią potrawę.