Śledzie to popularne ryby, które dzięki łatwej dostępności i niskiej cenie mają wielu zwolenników.
Filety śledziowe dają mnóstwo możliwości w kuchni, gdyż można wykorzystać je do zrobienia przystawki, dania obiadowego oraz pysznego śniadania. Śledzie uchodzą za jedną z ryb, którą warto spróbować nad polskim morzem, są również doskonałym źródłem wielu cennych witamin, potasu, jodu, sodu a także żelaza.
Przepisy ze śledziem w roli głównej
Lubisz śledzie ale nie chcesz wiele czasu spędzać w kuchni? Potrzebujesz ciekawy przepis na danie ze śledziem? Poniższe propozycje trafią w kubki smakowe nawet najbardziej wymagających osób.
Śledzie w zalewie pomidorowej
To doskonała propozycja przystawki oraz dodatek śniadaniowy. Przygotowanie należy rozpocząć dzień wcześniej, jednak dzięki marynowaniu mięso ryby jest wyjątkowo kruche i smaczne.
Do przygotowania potrzebujemy:
- 0,5 kg filetów śledziowych w oleju lub solance,
- dwie cebule,
- szklanka ketchupu,
- pół szklanki wody oraz octu,
- kilka liści laurowych, łyżeczka ziarenek kolendry, szczypta słodkiej i ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziarnistego oraz cukru.
W pierwszym kroku przygotowujemy marynatę. Wodę, ocet, liść laurowy i ziarna kolendry zagotowujemy i do ostudzonego płynu wkładany oczyszczone filety. Całość odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po upływie tego czasu śledzie odsączamy a na patelni przygotowujemy sos.
Pokrojone w pióra dwie cebule wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju. Następnie dodajemy ketchup, słodką i ostrą paprykę, pieprz i cukier. Filety kroimy w kostkę i zalewamy gotowym sosem. Całość szczelnie zamykamy w słoiku i odstawiamy do lodówki. Po dwóch godzinach przekąska jest gotowa do podania.
Filety śledziowe w sosie śmietanowym
Potrawa ze śledziem w roli głównej to doskonała propozycja dania obiadowego. Przygotowanie jest dziecinnie proste i zajmuje niewiele czasu.
Niezbędne produkty:
- opakowanie śledzi w oleju lub occie,
- jabłko,
- cebula,
- puszka groszku konserwowego,
- 200 ml śmietany do zup i sosów.
Uprzednio oczyszczone śledzie kroimy w paski i układamy na półmisku. Groszek odsączamy z zalewy, cebulę i jabłko kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i doprawiamy do smaku cukrem i pieprzem. Tak przygotowane śledzie podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami w mundurkach.
Śledzie z powodzeniem znajdą miejsce w codziennej diecie
Podsumowując, śledzie w wielu różnych wersjach mogą znaleźć się w tygodniowym menu dla całej rodziny. Z powodzeniem zastąpią one mięso i pozwolą w kilka chwil przygotować zdrową i tanią potrawę.