Catering wymaga znacznych nakładów czasu i energii, ale także nakładów finansowych. Aby rozpocząć działalność, należy zaplanować zakup ważnych urządzeń: komory chłodniczej, lodówki, ciężarówki chłodni itp. Stanowi to ważną inwestycję finansową. W tym kontekście, dobrze skonstruowany biznesplan jest absolutnie niezbędny nie tylko do zapewnienia rentowności Twojej działalności, ale także do przekonania banków, aby podążyły za Tobą w tej przygodzie i udzielił Ci niezbędnych pożyczek.
Dobrym sposobem na łatwe wykonanie biznesplanu gastronomicznego jest skorzystanie z oprogramowania do zarządzania.Wykorzystanie oprogramowania pozwala zaoszczędzić czas przy opracowywaniu planu, obliczeniach finansowych i zarządzaniu zasobami.
Po zaprojektowaniu struktury i przeprowadzeniu badań konkurencji, procedura powinna być kontynuowana w następujących krokach:
Zdefiniowanie rodzaju cateringu, który zamierzasz rozwijać.
Nabycie niezbędnego sprzętu
Rozpoczęcie procesu marketingu i promocji
Znajdź niezbędny personel
Opracuj proces jakości i przygotowania surowca, z którym będziesz pracować.
Higiena w cateringu i gastronomii
Czym charakteryzuje się dobra firma cateringowa? Firma cateringowa często spełnia następujące kryteria:
Dobry stosunek jakości do ceny.
Oryginalny wystrój i atmosfera.
Indywidualna koncepcja.
Relaks i komfort dla potrzeb gastronomicznych podczas imprez.
Odpowiedzialność i terminowość dostaw.
Zaspokajanie potrzeb żywieniowych określonej grupy osób.
Na co należy zwracać uwagę żeby się nie rozczarować przy wyborze cateringu?